当前位置:咋考网 > 高中 > 高二 > 英语 > 上册 > 月考试卷 >

2022年高二英语上学期月考测验相关

安徽省合肥市第九中学2022-2021年高二上学期第一次月考英语题带参考答案

A way to Turn Plastic Waste into $78 Million of Biofuel
16-year-old Egyptian student Azza Abdel Hamid Faiad, meanwhile, was at work finding a way to make use of waste plastic. The young scientist discovered a catalyst(催化剂) that could turn Egypt’s one million tons of annually waste plastic into a $78 million worth of biofuel each year. She hopes that the development could “provide an economically efficient method for production of hydrocarbon(碳氢化合物) fuel,” and many appear to agree; Faiad has been awarded the European Fusion Development Agreement Award at the 23rd European Union Contest for Young Scientists, and is seeking patents for her discovery.
A Pee(尿)-Powered Energy Generator(发电机) Created by Four Nigerian Teenagers
Four Nigerian teenage girls amazed visitors to the Maker Faire Africa with their pee-powered energy generator. Able to source an impressive six hours of power from just one liter of urine(尿), the 14-and15-year-olds’ renewable energy generator holds interesting possibilities for providing electricity in remote areas or in disaster zones.
Turning Banana Peels(皮) into Bioplastics
16-year-old Turkish student Elif Bilgin developed her very own technique for turning the ordinary banana peel into bioplastics, a discovery which she hopes could reduce dependence on petrol chemicals and make use of some of the 200 tons of banana peel thrown away daily in Thailand alone. Her development relies on the properties of the starches(淀粉) and cellulose(纤维) found in the outer layer of banana peels, which through a chemical process developed by Bilgin herself, can be transformed into a non-decaying(不腐烂的) bioplastics.
【1】What do we know from the first invention?
A.The young student was working in a factory though she is young.
B.The young student’s invention will surely solve the energy problem.
C.The young Egyptian student’s invention is very environmentally friendly.
D.People seemed to have different opinions on the young student’s invention.
【2】What is the purpose of Elif Bilgin’s invention?
A.To increase the dependence on nature.
B.To make use of petro chemicals resources.
C.To throw away unnecessary banana peels.
D.To be less dependent on petrol chemicals.
【3】What do the three inventions have in common?
A.They all make full use of nature resources.
B.They all try to save a lot of energy.
C.They are unique inventions by the young.
D.They all can be put into use easily.

【答案】
【1】C
【2】D
【3】C
【解析】
这是一篇说明文。文章介绍了三个青少年利用废物进行发明的例子。
【1】细节理解题。根据第一段that could turn Egypt’s one million tons of annually waste plastic into a $78 million worth of biofuel可知这项发明可以将埃及每年数百万吨的垃圾废物变成价值7.8亿的生物燃料。所以这个年轻的印度学生的发明是非常环保的。故选C。
【2】细节理解题。根据最后一段a discovery which she hopes could reduce dependence on petrol chemicals and make use of some of the 200 tons of banana peel thrown away daily in Thailand alone.可知她希望这项发明能减少对化学燃料的依赖,并能利用泰国每天扔掉的200吨的香蕉皮。所以Elif Bilgin的发明是为了减少对化学燃料的依赖。故选D。
【3】细节理解题。根据“16-year-old Egyptian student Azza Abdel Hamid Faiad”第一个发明者16-year-old (16岁),“Four Nigerian teenage girls”第二个发明的发明者是teenage girls(十几岁的女孩),“16-year-old Turkish student”第三个发明者16-year-old(16岁)。所以三个发明的共同点是都是年轻人。故选C。
考查细节理解题和推理判断题。在做细节理解题时,首先根据题目要求迅速在文章里找出相应的段落、句子或短语。认真比较选项和文中细节的区别。比如第三小题判断年龄,每个发明的介绍都涉及到发明者的年龄介绍,16-year-old, teenage girls和16-year-old。学生需要的是注意细节,总结归类。

China will have the most 5G connections of any nation by 2025, according to a new study, while Europe will fall behind Korea, the United States and Japan in terms of 5G penetration (渗透) by that year.
5G is the fifth generation of network technology. It is expected to bring unbelievable speeds to Internet users, with some operations running 10 times faster than on 4G networks. 5G is also expected to unlock the potential in a lot of new services, including artificial intelligence, science of robots, self-driving cars, and the Internet of things.
The GSMA said that China’s three major mobile operators — China Unicom, China Mobile, and China Telecom—are already moving ahead with 5G networks. While most nations will have 5G by updating existing foundations, the study noted that China plans to build part of its 5G networks.
A One of the major distinguishing factors between Chinese mobile operators and those in the rest of the world is the intention to erect the new and independent 5G networks. That is, China is determined to build a completely advanced 5G. The high cost underlines China’s seriousness about paying whatever it takes.
Korea will lead the world in terms of 5G penetration in 2025, when 66 percent of the nation’s total connections will be 5G, according to GSMA. This compares to 50 percent in the US,49 percent in Japan, 36 percent in China, 30 percent in Europe, and a global average of 18 percent. Out of the five economies leading on 5G, Europe will have the lowest participation in 2025, as the area is moving more slowly in having its 5G networks.
【1】What will 5G bring?
A.A completely new pattern for daily life.
B.Excellent networks and national safety.
C.Amazing speeds for public transportation.
D.Realizing the potential in many new services.
【2】What is the future of 5G in China?
A.It will develop rapidly. B.It may be lack of government support.
C.It will move forward slowly. D.It may fall behind Europe.
【3】Which of the following best explains “erect” underlined in paragraph 4?
A.bring up. B.set up.
C.turn up. D.pick up.
【4】What can we infer from the last paragraph?
A.Some Chinese will use 5G in 2025.
B.Koreans cannot own 5G in 2025.
C.Only five countries will have 5G in 2025.
D.Europe will pay little attention to 5G in 2025.

【答案】
【1】D
【2】A
【3】B
【4】A
【解析】
本文是一篇新闻报道。根据一项新的研究,到2025年,中国将拥有世界上最多的5G网络连接。 5G有望在许多新的服务领域中发挥潜力。
【1】细节理解题。根据第二段“5G is also expected to unlock the potential in a lot of new services, including artificial intelligence, science of robots, self-driving cars, and the Internet of things.(5G也有望在许多新服务领域释放潜力,包括人工智能、机器人科学、自动驾驶汽车和物联网)”可知,5G将在很多新的服务领域实现了它的潜力。故选D项。
【2】推理判断题。根据第4段“The high cost underlines China’s seriousness about paying whatever it takes.”可知,高昂的成本凸显了中国不惜一切代价的严肃态度。再根据第五段中“36 percent in China”,到2025年中国5G渗透率将达到36%。由此推测,在未来中国5G的发展将会很迅速。故选A项。
【3】词句猜测题。根据第4段中划线词erect后面的一句“That is, China is determined to build a completely advanced 5G.”可知,也就是说,中国决心建设一个完全先进的5G。that is意思为“也就是说”,该句是对前一句的解释,因此可以推测erect与该句中的build同义,意为“建立,建设。”故选B项。
【4】推理判断题。根据第5段中的数据“Korea will lead the world in terms of 5G penetration in 2025, when 66 percent of the nation’s total connections will be 5G,...50 percent in the US, 49 percent in Japan, 36 percent in China, 30 percent in Europe, and a global average of 18 percent.”可知,到2025年韩国5G渗透率最高,为66%,欧洲5G渗透率为30%,全球平均渗透率为18%。因为到2025年中国5G的渗透率为36%,到时候有一些中国人可以使用5G网络。故选A项。
阅读理解中词义猜测技巧之一:根据下定义、定语从句、同位语或破折号对所修饰的词的解释说明来猜测生词的词义。
如:(1)Here is The Pines, whose cook has developed a special way of mixing foreign food such as caribou, wild boar, and reindeer with surprising sauces .
通过whose引导的定语从句,可以推测The Pines是一家餐馆的名字。
(2)This terrible tornado — a wind which went round and round as fast as 500 miles an hour and picked up everything in its path, such as large trees, cars and even houses.
破折号后面的内容是对tornado下定义,可以猜测出tornado意思是“龙卷风”。
(3)We are on the night shift — from midnight to 8 am — this week.
根据两个破折号之间的内容from midnight to 8 am,可以猜测night shift意思是“夜班”。
如本题第3小题,根据划线词erect后的一句“That is, China is determined to build a completely advanced 5G.”,that is意思为“也就是说”,该句是对前一句的解释,因此可以推测erect意为“建立,建设。”

Twenty minutes of exercise may help kids with ADHD(小儿多动症) settle in to read or solve a math problem, a new research suggests.
The small study, of 40 8~10 year-olds, looked only at the short-term effects of a single period time of exercise. But researchers warn that they are not saying exercise is the answer to ADHD.
But it seems that exercise may at least do no harm to kids' ability to focus, they say. And further studies should look into whether it's a good choice for managing some children's ADHD.
“This is only a first study,” said lead researcher Matthew B. Pontifex, of Michigan State University in East Lansing.
“We need to learn how long the effects last, and how exercise might combine with or compare to traditional ADHD treatments” like stimulant medications(刺激性药物), Pontifex explained.
He noted that there's been a lot of research into older adults. But little is known about kids, even though some parents, teachers and doctors have advocated exercise for helping children with ADHD.
So for their study, Pontifex and his colleagues found 20 children with diagnosed(诊断) or suspected ADHD, and 20 ADHD-free kids of the same age and family-income level.
All of the children took a standard test of their ability to ignore distractions(注意力分散) and stay focused on a simple task at hand - the main ability” that troubles kids with ADHD, Pontifex noted. The kids also took standard tests of reading, spelling and math skills.
Each child took the tests after either 20 minutes of treadmill(跑步机) exercise or 20 minutes of quiet reading (on separate days). Overall, the study found, both groups of children performed better after exercise than after reading.
On the test of focusing ability, the ADHD group was correct on about 80 percent of responses after reading, versus(相对于) about 84 percent after exercise. Kids without ADHD performed better -reaching about a 90 percent correct rate after exercise.
Similarly, both groups of kids scored higher on their reading and math tests after exercise, versus post-reading.
【1】What does the new research suggest?
A.Exercising will make kids with ADHD stronger.
B.Exercising will help kids with ADHD focus better.
C.Exercising will help make math problems easier.
D.Exercising will help kids read more quickly.
【2】What is the problem about the research into kids?
A.There is too much research into the older adults.
B.The research about the ADHD is enough.
C.The research about kids with ADHD is limited.
D.Exercise is not combined with traditional treatment.
【3】Why did Pontifex’s team need 20 ADHD –free kids during the research?
A.They need to compare their performance with that of kids with ADHD.
B.They need them to do some reading and math problems after school.
C.They need them to take a standard test of their ability to ignore distractions.
D.They need them to take standard tests of reading, spelling and math skills.
【4】What happened to the kids after exercising?
A.Kids with ADHD performed better than kids without ADHD in reading.
B.Kids without ADHD performed the same before and after exercising.
C.Both groups scored higher on their reading and math tests after reading.
D.Both kids with ADHD and without ADHD performed better after exercise.

【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】D
【解析】
本文是一篇说明文。主要讲述了一项新的研究表明,二十分钟的运动可能有助于患有小儿多动症的孩子安定下来阅读或解决数学问题。
【1】细节理解题。根据第一段help kids with ADHD(小儿多动症) settle in to read or solve a math problem,可知这项新研究表明,锻炼将更好地帮助多动症的孩子专注于阅读和解决数学问题。所以运动有助于小儿多动症患者更专注。故选B。
【2】细节理解题。根据第六段He noted that there's been a lot of research into older adults'. But little is known about kids.可知,他提到对老年人有很多研究,但是对孩子的还很少。即对多动症儿童的研究有限。故选C。
【3】推理判断题。根据第7段So for their study, Pontifex and his colleagues found 20 children with diagnosed(诊断) or suspected ADHD, and 20 ADHD﹣free kids of the same age and family﹣income level.可知在研究中,庞蒂菲克斯和他的同事们发现了20名被诊断或怀疑患有ADHD的孩子,以及20名年龄和家庭收入水平相同的无ADHD的孩子。由此判断出为什么Pontifex的团队在研究期间需要20个没有多动症的孩子是因为他们需要将他们的表现与多动症儿童进行比较。故选A。
【4】细节理解题。根据第九段Overall, the study found, both groups of children performed better after exercise than after reading.可知总体而言,研究发现,两组儿童运动后的表现均优于阅读后的表现。所以患有多动症和没有多动症的孩子在运动后都表现得更好。故选D。

“A lie can travel half way around the world before the truth can put its bots on.” That quote is attributed to Mark Twain. In today’s Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is having trouble finding its boots.
To make matters worse, most young people get news from social media sites where facts are mixed with rumors(谣言), half-truths and complete lies. This has led to young people becoming confused. In the latest PISA, which tested 15-year-old worldwide on academic subjects, fewer than one in ten of the examinees were reported to be able to distinguish fact from opinion. A Stanford University study showed that students at all levels of education could not tell real news from fake news. In one instance, 80 percent thought that a paid advertisement was a real news story.
Fake news is spread by people who have a prejudice. They want to influence public opinion either for or against something or someone. It is important, then, for young people to recognize when they are being used and to be skeptical of online information.
Traditional media, such as newspapers and television, are still the more credible sources of information. Reporters are professionally trained to look for facts, and editors have the job of making sure those facts are correct. However, if you getting most of your information online, you have to be your own editor. In that case, the first thing to do is to look at the writer of a post. Is this person known to be credible? Does the site where you read the post have a prejudice? Next, look for other sources from mainstream media to confirm the information. In other words, by putting on your truth boots you won’t be fooled into chasing lies.
【1】Why is the quote mentioned in paragraph 1?
A.To give a definition.
B.To introduce the topic.
C.To offer background information.
D.To highlight the wisdom of Mark Twain.
【2】What will always happen to young people with news around?
A.They prefer a read news story.
B.They are easily taken in by fake news.
C.They can distinguish fact from opinion.
D.They get worried about their education.
【3】What is the author’s suggestion from the text?
A.Fight against prejudices. B.Avoid traditional media.
C.Be an editor of your own. D.Believe in trained reporters.
【4】What is the text mainly about?
A.The truth about fake news. B.The influence of fake news.
C.Problems with online information. D.Sources of online information.

【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】A
【解析】
这是一篇说明文。这篇文章讲的是关于“假新闻的事实。”
【1】推理判断题。根据第一段“A lie can travel half way around the world before the truth can put its bots on.” That quote is attributed to Mark Twain. In today’s Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is having trouble finding its boots. “谬误总比真理流传的快。”这句话出自马克·吐温。在如今这个充斥着“假新闻”的互联网世界里,谎言的传播速度甚至比真相难以发现的速度还要快。由此可知,在第一段中提到引用是为了“介绍主题——假新闻的事实”。故选B。
【2】推理判断题。根据第二段第一句To make matters worse, most young people get news from social media sites where facts are mixed with rumors(谣言), half-truths and complete lies.“更糟糕的是,大部分年轻人从社交媒体网站上获取新闻,这些网站上的事实夹杂着谣言、半真半假和完全的谎言。”由此可知,到处都是新闻,年轻人会很容易被假新闻骗了。故选B。
【3】细节理解题。根据最后一段中However, if you getting most of your information online, you have to be your own editor.“然而,如果你的大部分信息都是在网上获得的,那么你就必须是你自己的校订。”由此可知,作者建议“做自己的校订”分辨真假。故选C。
【4】主旨大意题。根据第一段中In today’s Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is having trouble finding its boots.(在如今这个充斥着“假新闻”的互联网世界里,谎言的传播速度甚至比真相难以发现的速度还要快。)以及下文的分析可推断,这篇文章讲述有关“假新闻的事实。”故选A。
抓住文章主线和关键词语,归纳文章中心
要注意不是所有的段落都有主题句,有时主题句暗含在句中。阅读这样的文章,就需要自己根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是:先弄清该段落主要讲了哪几方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。本题第4小题,根据第一段中In today’s Internet world of “fake(假的)news”, lies spread even faster than the truth is having trouble finding its boots.在如今这个充斥着“假新闻”的互联网世界里,谎言的传播速度甚至比真相难以发现的速度还要快。由此可知,这篇文章讲述有关“假新闻的事实。”故选A。

How to Do basic first Aid
Basic first aid refers to a temporary form of help given to someone who has been injured or has got sick due to choking, a heart attack, drugs or other medical emergencies. 【1】.
Care for the person who has just gone through serious damage, including both physical treatment and emotional support. 【2】. Let the person know that help is on its way and that everything will be all right. Also you can ask for their names, if they know what has happened, and then about their interests.
【3】. You’d better listen for the sound of air coming in and out, and feel for air using the side of your face. If there are no signs of breathing, place two fingers under the chin (下巴) and gently guide the face pointing upwards to open up their airways.
Perform 30 chest compressions (心肺复苏) and two rescue breaths as part of CPR. 【4】. And then press the chest down about 2 inches at a rate of 100 compressions per minute. After 30 compressions, give two rescue breaths, done by opening the airways, closing the nose and fully covering the mouth hole.
Make sure the person is warm as you wait for medical help. Remove some of your own clothing, such as your coat or jacket, and use it as a cover until medical help arrives. However, if the person has a heatstroke (中暑), do not cover him or keep him warm. 【5】
A.Instead, try to cool him
B.Remember to stay calm
C.Perform first aid immediately
D.Here are some tips for first aid
E.It is important to take the correct chest compressions
F.In the center of the chest, put your two hands together first
G.If a person is in a state similar to sleep, he may need checking for breath

【答案】
【1】D
【2】B
【3】G
【4】F
【5】A
【解析】
这是一篇说明文。文章介绍“如何进行基本的急救”。
【1】根据空格前的内容“基本急救是指对因窒息、心脏病、药物或其他医疗紧急情况而受伤或生病的人提供的临时帮助。”再根据下文所讲述的是都是急救的方法。承接上句和下文,由此推知,D项Here are some tips for first aid(这里有一些急救的小窍门)切题。故选D。
【2】根据上文提示“照顾刚遭受严重伤害的人,包括身体治疗和精神支持。”再根据空格下句“让那个人知道帮助就在路上,一切都会好起来的。”承接上下文,B项Remember to stay calm(记住要保持冷静)切题。故选B。
【3】根据下文提示“你最好听听空气进出的声音,并用脸的一侧去感受空气。”承接下文,G项
If a person is in a state similar to sleep, he may need checking for breath(如果一个人处于类似睡眠的状态,他可能需要检查呼吸)切题。故选G。
【4】根据空格下句“然后以每分钟100次的速度按压胸部约2英寸。”承接下文,F项In the center of the chest, put your two hands together first(在胸部中间,先把双手放在一起)切题。下文中的then将上下句联系在一起。故选F。
【5】根据上文提示“但是,如果这个人中暑了,不要盖住他或让他保持温暖。”承接上文,A项 Instead, try to cool him(相反,试着让他冷静下来)切题。该项中的Instead表示转折关系,故选A。

Wishing to encourage her young son’s progress on the piano, a mother took her boy to a Paderewski concert. After they_______, the mother spot a friend in the audience and walked down the aside to_______her.
Seizing the _______to explore the wonders of the concert hall, the little boy rose and_______explored his way through a door_______ “No Admittance”. When the house lights became weaker and weaker and the concert was about to begin, the mother returned to her seat and discovered that the_______was missing.
Suddenly, the curtains parted and spotlights_______the impressive Steinway piano on stage. _______, the mother saw her little boy sitting at the key-board, innocently_______Twinkle, Twinkle, Little Star.
At the moment, the great pianist made his________, quickly moved to the piano, and________in the boy’s ear, “Don’t quit. Keep playing.”
Then leaning over, Paderewski reached down with his________hand and began filling in a bass(低音) part. Soon his right arm reached around to the other side of the child and he________a running obbligato(伴奏). ________, the old master and the young boy transformed a frightening situation into a ________ creative experience. The audience were deeply moved.
That’s the way in life. What we can________on our own is hardly worth mentioning. We try our best, ________the results aren’t exactly graceful flowing________. But when we trust in the hands of the Great Power, our life’s work truly can be________.
Next time you set out to accomplish your great career,________carefully. You can hear the voice of the Master, whispering in your ear, “Don’t quit. Keep playing.”
【1】A.were treated B.were seated C.were dressed D.were found
【2】A.greet B.visit C.ignore D.avoid
【3】A.opportunity B.responsibility C.outcome D.circumstance
【4】A.obviously B.effectively C.eventually D.typically
【5】A.signed B.closed C.opened D.marked
【6】A.master B.friend C.child D.audience
【7】A.depended on B.relied on C.passed on D.focused on
【8】A.In fright B.In excitement C.In disappointment D.In relief
【9】A.carrying out B.turning out C.putting out D.picking out
【10】A.entrance B.gesture C.performance D.scene
【11】A.spoke B.whispered C.sighed D.repeated
【12】A.left B.right C.free D.strong
【13】A.played B.performed C.added D.ended
【14】A.Together B.Even C.Yet D.Still
【15】A.amusingly B.angrily C.excitedly D.wonderfully
【16】A.accomplish B.create C.ignore D.reject
【17】A.and B.so C.but D.while
【18】A.advice B.way C.music D.song
【19】A.beautiful B.effective C.popular D.particular
【20】A.watch B.listen C.think D.Operate

【答案】
【1】B
【2】A
【3】A
【4】C
【5】D
【6】C
【7】D
【8】A
【9】D
【10】A
【11】B
【12】A
【13】C
【14】A
【15】D
【16】A
【17】C
【18】C
【19】A
【20】B
【解析】
本文是一篇记叙文。讲述的是一个小男孩无意中走上了舞台,在钢琴家的鼓励下和钢琴家一起演奏了曲子,而使音乐会获得异常的成功。从中作者总结出人的一生中需鼓励和合作才能成功。
【1】考查动词词义辨析。句意:在他们坐下之后,妈妈看到一个朋友在观众席上,并走过去问候她。A. treat 对待,款待;B. seat 就座,坐下;C. dress 穿衣;D. find 发现。be seated就坐,后文中the little boy rose也表明先就坐了。故选B。
【2】考查动词词义辨析。句意:在他们坐下之后,妈妈看到一个朋友在观众席上,走过去问候她。A. greet 问候,致意;B. visit 拜访;C. ignore 忽略,忽视;D. avoid 避免。由前文“the mother spot a friend in the audience”可知,妈妈看到一个朋友在观众席上,走过去问候她。故选A。
【3】考查名词词义辨析。句意:抓住机会来探索音乐厅的惊喜,这个小男孩站起来,最终进了标记有“禁止入内”牌子的门。A. opportunity 机会;B. responsibility 责任;C. outcome 收入;D. circumstance 情况。男孩的妈妈去问候朋友,所以男孩正好,抓住这个机会来探索音乐厅的惊喜。故选A。
【4】考查副词词义辨析。句意:抓住机会来探索音乐厅的惊喜,这个小男孩站起来,最终进了标记有“禁止入内”牌子的门。A. obviously 明显地;B. effectively 有效地;C. eventually 最后,终于;D. typically 典型地。由下文可知,小男孩进入到了舞台上,所以最终进了标记有“禁止入内”牌子的门。故选C。
【5】考查名词词义辨析。句意:句意:抓住机会来探索音乐厅的惊喜,这个小男孩站起来,最终进了标记有“禁止入内”牌子的门。A. sign 签名;B. close 关闭;C. open 打开;D. mark 标记。由“No Admittance”可知,门上标记着“禁止入内”的字样。故选D。
【6】考查名词词义辨析。句意:妈妈回到自己的座位上,发现孩子不见了。A. master 主人;B. friend 朋友;C. child 孩子;D. audience 观众。由上文“a mother took her boy to a Paderewski concert”可知,妈妈发现自己的孩子也就是小男孩不见了。故选C。
【7】考查动词短语辨析。句意:突然,窗帘拉开,聚光灯聚焦在舞台上令人印象深刻的斯坦威钢琴上。A. depend on 依靠;B. rely on 依靠;C. pass on 传递;D. focus on 使聚焦。音乐会开始时,聚光灯会聚集在舞台上。故选D。
【8】考查介词短语辨析。句意:妈妈惊恐地看到她的小男孩坐在键盘旁。A. in fright 害怕地,惊恐地;B. in excitement 兴奋地;C. in disappointment 失望地;D. in relief 放松地。妈妈看到小男孩在舞台上很害怕,可能是害怕不允许,或是害怕孩子打扰到了音乐会。故选A。
【9】考查动词短语辨析。句意:母亲看到她的小男孩坐在键盘旁,天真地弹奏着“小星星”。A. carry out 实施,实现;B. turn out 结果是,证明是;C. put out 熄灭;D. pick out 凭听觉、记忆敲击,弹出。由前文“Wishing to encourage her young son’s progress on the piano”可知,母亲带孩子来的目的就是希望鼓励她的小儿子在钢琴方面取得进步。可见孩子是学过钢琴的,所以,孩子天真地弹奏着“小星星”。故选D。
【10】考查名词词义辨析。句意:这时,这位伟大的钢琴家走了进来,迅速地走向钢琴。A. entrance 入口;B. gesture 手势;C. performance 表演;D. scene 场面,场景。就在这时钢琴家Paderewski进来了,make one’s entrance进入,故选A。
【11】考查动词词义辨析。句意:钢琴家迅速走到钢琴旁,低声对孩子说。A. speak 说;B. whisper 低声说;C. sigh 叹气;D. repeat 重复。由“in the boy’s ear”可知,钢琴家迅速走到钢琴旁,低声对孩子说。故选B。
【12】考查形容词词义辨析。句意:帕德雷夫斯基弯下身子,左手伸下去,开始演奏低音部分。A. left 左边的;B. right 右边的;C. free 自由的;D. strong 强大的。用他的左手伸下去以弹低音,与后文中的右手相对,故选A。
【13】考查动词词义辨析。句意:很快他的右臂伸向了孩子的另一边,他又增加了一段流畅的伴奏.A. play 玩;B. perform 表演;C. add 加,添加;D. end 结束。由“Soon his right arm reached around to the other side of the child”可知,是在原有基础上添加了一段流畅的伴奏,故选C。
【14】考查副词词义辨析。句意:他和小男孩一起把一个可怕的情景变成了一个奇妙的创造性体验.A. together 一起;B. even 甚至;C. yet 然而;D. still 仍然。音乐家和小男孩一起把一个可怕的情景变成了一个奇妙的创造性体验。故选A。
【15】考查副词词义辨析。句意:他和小男孩一起把一个可怕的情景变成了一个奇妙的创造性体验A. amusingly 愉快地;B. angrily 生气地;C. excitedly 兴奋地;D. wonderfully 精彩地,奇妙地。有下文The audience were deeply moved,可知表演很精彩,故选D。
【16】考查动词词义辨析。句意:这就是生活。我们靠自己所能完成的几乎不值得一提。A.accomplish 完成;B. create 创造;C. ignore 忽视;D. reject 拒绝。最后一段Next time you set out to accomplish your great career,可知填accomplish。故选A。
【17】考查连词词义辨析。句意:我们尽力而为,但结果并不是优美流畅的音乐。A. and和;B. so 因此;C. but但是;D. while然而。根据语境,前后之间是转折关系,故选C。
【18】考查名词词义辨析。句意:我们尽力而为,但结果并不是优美流畅的音乐。A. advice 建议;B. way 方法;C. music 音乐;D. song 歌曲。有前文中钢琴弹奏音乐,因为这里是从故事中总结人生,所以这里follow music符合语境。故选C。
【19】考查形容词词义辨析。句意:但是,当我们相信手中掌握着伟大的力量时,我们的生活才能真正美好。A. beautiful 漂亮的;B. effective 有效的;C. popular 流行的,受欢迎的;D. particular 特别的。由“But when we trust in the hands of the Great Power”可知,当我们相信手中掌握着伟大的力量时,我们的生活才能真正美好。故选A。
【20】考查动词词义辨析。句意:下次你要完成你伟大的事业时,仔细听。A. watch 观看;B. listen 听;C. think 思考;D. operate 手术,操作。由后文中的hear可知前面为listen carefully。故选B。
完形填空注重考查考生整体把握文意的能力,做题时首先要通读全文,了解大意,在此基础上要结合上下文语境以及一些语言和语法知识做出正确的选择。比如第9小题,由前文“Wishing to encourage her young son’s progress on the piano”可知,母亲带孩子来的目的就是希望鼓励她的小儿子在钢琴方面取得进步。可见孩子是学过钢琴的,所以,小男孩天真地弹奏着“小星星”,学生要知道pick out 可以指凭听觉、记忆敲击,弹出,与常用的挑出、选出不一样,这样才能选择正确答案D。

阅读下列材料,在空白处填入适当的内容(一个单词)或括号内单词的正确形式。
Abraham Lincoln 【1】(bear) in 1809. He was President of the United States from 1861 until he died in 1865.
Lincoln was 193 cm tall. He was 【2】tall to fit in most beds. When he was president, people from his hometown gave him a special bed. The length of the bed was 82 cm longer than Lincoln’s 【3】(high). It was enough for him.
All his life, Lincoln liked to laugh. He liked to make other people laugh too. Once Lincoln 【4】(talk) with some people, he asked, “How many legs does a sheep have?” “Four,” they answered. “Right,” Lincoln said. “Now how many legs does a sheep have【5】we call the tail a leg?” “Five,” they answered. “Wrong.” Lincoln said, “It still has four legs, because 【6】 (call) the tail a leg doesn’t make 【7】one.”
Many people thought Abraham Lincoln was very ugly. Right before he became President, 【8】eleven-year-old girl wrote him a letter. She said that she wanted him【9】(grow) a beard. Lincoln thought about this and decided that it was a good idea. That’s 【10】in most pictures of Lincoln he has a short beard.

【答案】
【1】was born
【2】too
【3】height
【4】was talking
【5】if
【6】calling
【7】it
【8】an
【9】to grow
【10】why
【解析】
这是一篇说明文。本文主要介绍了美国总统亚伯拉罕•林肯生活中的一些趣事。
【1】考查动词时态语态。句意:林肯生于1809年。分析句子动词bear与主语Abraham Lincoln是被动关系,结合时间状语in1809可知是一般过去时的被动语态,故填was born。
【2】考查固定结构。句意:他太高了,大多数床都不适合。根据空后的tall to fit可知考查too +adj. to do......意为太......以至于不能......,故填too。
【3】考查名词。根据空前的名词所有格 Lincoln's可知用名词形式,high的名词是height,故填height。
【4】考查动词时态。句意:有一次林肯和一些人谈话。根据语境可知是过去正在进行的动作,应用过去进行时,故填was talking。
【5】考查连词.句意:如果我们把尾巴叫做腿,一只羊有几条腿?根据句意可知此处意为如果,表假设应用if,故填if。
【6】考查动名词。分析句子成分可知,doesn't make是谓语,此处是主语应用动名词形式,故填calling。
【7】考查代词。分析句子结构可知此处代替前面的名词the tail,所以应用人称代词it,故填it。
【8】考查冠词。句意:就在他成为总统之前,一个11岁的女孩给他写了一封信。此处第一次提到这个女孩应用不定冠词表泛指意为一个,eleven是以元音音素开头的词应用an,故填an。
【9】考查动词不定式。根据空前的wanted him可知考查want sb. to do sth. 意为想让某人做某事,动词应用不定式,故填to grow。
【10】考查表语从句。句意:这就是为什么在大多数林肯的照片中,他留着短胡子。根据空前的That's 可知是表语从句,因为从句的内容是表示结果的,所以应用why,故填why。

文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
There is many interesting idioms in China. Now let me to explain one of them, Ye Gong Hao Long. In ancient times there was the man called Ye Gong. He told everyone that he loved dragons very much.In his house almost everything decorated with dragon designs, including the walls, two window and doors. When a real dragon heard about his story, it was deeply impressing and decided to visit
Ye Gong. However, when the dragon stuck their head through one window,
Ye Gong was frightened and run away. Well, you see, this idiom is used to describe those people which appear to like something, and actually don't.

【答案】第一处: is改成are
第二处:去掉to
第三处: the改成a
第四处: everything之后加was
第五处: window改成 windows
第六处: impressing改成impressed
第七处: their改成its
第八处: run改成ran
第九处: which改成who
第十处: and改成but
【解析】
这是一篇故事。文章主要讲了叶公好龙的故事以及其寓意。
第一处:考查主谓一致。句意:中国有许多有趣的成语。根据many interesting idioms可知是复数意义,be动词用复数,所以is改成are。
第二处:考查词汇的用法。let之后接动词原形,所以去掉to。
第三处:考查冠词。句意:古时候,有一个叫叶公的人。泛指“一个人”,man的首字母发音是辅音,用不定冠词a,所以the改成a。
第四处:考查时态和语态。文章是一篇故事,用一般过去时,“每件事物”和“装饰”之间是被动关系,用被动语态,所以everything之后加was。
第五处:考查名词单复数。被two修饰,用名词复数,所以window改成 windows。
第六处:考查语态。句意:当一条真正的龙听说了他的故事,它深深地被感动了,并决定访问叶公。“它”和“感动”之间是被动关系,用被动语态,所以impressing改成impressed。
第七处:考查代词。文中表示“然而,当龙把它的头伸进一扇窗户时”,所以their改成its。
第八处:考查时态。文章是一篇故事,用一般过去时,所以run改成ran。
第九处:考查定语从句。这里含有一个定语从句,those people是先行词,关系词在从句中作主语,指人,所以which改成who。
第十处:考查连词。句意:这个成语用来形容那些看起来喜欢某物,但实际上不喜欢某物的人。文中表示转折关系,所以and改成but。

在你成长过程中一定有一些对你有帮助,对你很重要的人.假如你是李华,请你用英语写一篇短文给校刊投稿.
内容包括:
1.对你很重要的人是谁
2.对你很重要的原因
3.你想如何回报他(她)。
注意:词数不少于100(文章开头已给出,不计入字数).
On the journey of my growth, there are many people who have cared about me and helped me when I'm in trouble.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】On the journey of my growth, there are many people who have cared about me and helped me when I'm in trouble. Among them, the most important one is my grandma.
In my early years, my parents left home because of their work. Therefore, I lived with my grandma until eleven years old. Besides taking care of my life, she also taught me a lot of useful knowledge which will contribute to my success in life. She is a Chinese teacher. Owing to her help my writing skill is better than most students in my class.I really feel proud of my grandma.
It was my grandma who gave me a happy and rich childhood.As I am growing up, I feel so grateful to her that I will live up to her expectations. Besides,I will certainly set aside as much time as possible to keep her company so that she will not feel lonely. I wish my grandma would live a happy old﹣age life.(140 words)
【解析】
这篇书面表达属于话题类写作。
第1步:根据提示可知,在你成长过程中一定有一些对你有帮助,对你很重要的人.假如你是李华,请你用英语写一篇短文给校刊投稿。人称为第一人称,时态应为一般现在时。
第2步:根据写作要求,确定关键词(组),如:because of因为,take care of照顾,contribute to促成,Owing to由于,proud of为……而感到骄傲,grow up长大,grateful感谢的,live up to不辜负,set aside留出。
第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。
第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。

©2021-2022咋考网版权所有,考题永久免费