当前位置:咋考网 > 高考 > 真题 > 英语 >

2020年高三英语上半期高考真题相关

2020年海南省高考英语试卷带参考答案和解析

The end of the school year was in sight and spirits were high. I was back teaching after an absence of 15 years, dealing with the various kinds of "forbidden fruit" that come out of book bags. Now was the spring of the water pistol.
I decided to think up a method of dealing with forbidden fruit.
"Please bring that pistol to me," I said. "I'm going to put it in my Grandma's Box."
"What's that?" they asked.
"It's a large wooden chest full of toys for my grandchildren," I replied,
"You don't have grandchildren," someone said.
"I don't now." I replied. "But someday I will. When I do, my box will be full of wonderful things for them."
My imaginary Grandma's Box worked like magic that spring, and later. Sometimes. students would ask me to describe all the things I had in it. Then I would try to remember the different possessions I supposedly had taken away—since I seldom actually kept them. Usually the offender would appear at the end of the day, and I would return the belonging.
The-years went by, and my first grandchild Gordon was born. I shared my joy with that year's class. Then someone said, "Now you can use your Grandma's Box." From then on instead of coming to ask their possessions back, the students would say, "That's okay. Put it in your Grandma's Box for Gordon."
I loved talking about the imaginary box, not only with my students but also with my own children. They enjoyed hearing about all the forbidden fruit I had collected. Then one Christmas I received a surprise gift—a large, beautifully made wooden chest. My son Bruce had made my Grandma's Box a reality.
【1】What was the author's purpose in having the conversation with the students?
A.To collect the water pistol. B.To talk about her grandchildren.
C.To recommend some toys. D.To explain her teaching method.
【2】What do the underlined words "the offender" in paragraph 8 refer to?
A.The student's parent. B.The maker of the Grandma's Box.
C.The author's grandchild. D.The owner of the forbidden fruit.
【3】What did the students do after they learned about the birth of Gordon?
A.They went to play with the baby. B.They asked to see the Grandma's Box.
C.They made a present for Gordon. D.They stopped asking their toys back.
【4】What can we infer about the author?
A.She enjoys telling jokes. B.She is a strict and smart teacher.
C.She loves doing woodwork. D.She is a responsible grandmother

【答案】
【1】A
【2】D
【3】D
【4】B
【解析】
这是一篇记叙文。文章主要讲叙了作者为收集学生们带到学校的玩具,想出了一个“奶奶的盒子”的办法。到后来,作者的第一个孙子出生,学生们也不再来要求归还他们的财物了,作者也在某一年圣诞节收到了儿子制作的大木箱,将“奶奶的盒子”变成了现实。
【1】
细节理解题。根据第一段中“I was back teaching after an absence of 15 years, dealing with the various kinds of "forbidden fruit" that come out of book bags. Now was the spring of the water pistol.(在缺席了15年之后,我又回到了教书的地方,处理从书包里掏出的各种各样的“禁果”。现在流行的是水枪)”以及第三段中“‘Please bring that pistol to me,’ I said. ‘I'm going to put it in my Grandma's Box.’(“请把那支水枪给我,”我说。“我要把它放在我‘奶奶的盒子’里。”)”由此可知,作者与学生进行对话的目的是收集水枪。故选A。
【2】
词句猜测题。根据划线词后文“I would return the belonging”结合上文提到作者把学生带到学校的玩具称为“禁果”,且作者的“盒子”里装的就是“禁果”,所以作者等到这些禁果的拥有者在一天结束的时候出现,然后就会归还他们的物品。由此可知,划线词意思为“禁果的拥有者”。故选D。
【3】
细节理解题。根据倒数第二段中“From then on instead of coming to ask their possessions back, the students would say, ‘That's okay. Put it in your Grandma's Box for Gordon.’(从那时起,学生们不再来要求归还他们的财物,而是说:“没关系。把它放在你“奶奶给戈登的盒子”里)”由此可知,学生们在得知了戈登的出生后,他们不再索要玩具。故选D。
【4】
推理判断题。根据文章中作者要收集学生们从书包里掏出的各种各样的“禁果”,说明作者对待学生很严格;同时作者又想出了“奶奶的盒子”这个的方法来收集学生们的玩具,说明作者很聪明,由此可推知,作者是一个严格而聪明的老师。故选B。

Talking with your doctor
Talking freely with your doctor can make you feel better and gives your doctor the information she or he needs to give you the best care. Don't be afraid or embarrassed to discuss something that is bothering you.【1】
●Stay positive.
Go to your doctor's visits with a good attitude.【2】Think teamwork! Think positive!
●Keep track of how you are feeling.
【3】This will make it easier for you to answer questions about your symptoms(症状)and how medicines make you feel. It also makes it easier for you to bring up anything that you are worried about. Make sure to be honest about how you feel and how long you've felt that way.
●【4】
Your medical history is a list of your illnesses, treatments, what the doctors told you to do, and anything else you think your doctor should know. Also, if you are allergic(过敏)to any medicines, be sure to mention that to your doctor.
●Ask questions.
Do not be afraid to ask your doctor any questions you have. To remember all the questions you have when you are not in the doctor's office, write them down and bring the list with you to your appointment.【5】Remember—there's no such thing as a stupid question. If you don't understand the answer to a question, ask the doctor to explain it again until you do understand.
A.This will make getting answers easier.
B.Here are some tips for talking with your doctor.
C.You can talk to another doctor if the treatments don't work.
D.Before your doctor's visit, keep notes on how you are feeling.
E.Remember, your doctor and other caregivers are on your side.
F.Bring your medical history, including a list of your current medicines.
G.Writing down what the doctor says will help you remember important information.

【答案】
【1】B
【2】E
【3】D
【4】F
【5】A
【解析】
这是一篇应用文,文章讲述了与医生谈话的几个小建议。
【1】
根据文章第一段“Talking freely with your doctor can make you feel better and gives your doctor the information she or he needs to give you the best care. Don't be afraid or embarrassed to discuss something that is bothering you.”可知,与你的医生畅所欲言可以让你感觉好些,并向你的医生提供她或他需要的信息,以便为你提供最好的护理。不要害怕或尴尬地讨论困扰你的事情。再结合下文为几条具体的建议,所以B项:Here are some tips for talking with your doctor.(这里有一些与你的医生交谈的小建议。)符合题意,为顺承关系,故选B。
【2】
根据文章第二段“teamwork!”意为团队可知,E项:Remember, your doctor and other caregivers are on your side.(记住,你的医生和其他护理人员都站在你这边。)与此呼应,故选E。
【3】
根据文章“This will make it easier for you to answer questions about your symptoms(症状)and how medicines make you feel. It also makes it easier for you to bring up anything that you are worried about. Make sure to be honest about how you feel and how long you've felt that way.”可知,这将使你更容易回答关于你的症状和药物让你感觉如何的问题。这也让你更容易提出你担心的任何事情。一定要诚实地说出你的感受,以及你这种感觉持续了多久。由此可知,这都是在讲感受,故D项:Before your doctor's visit, keep notes on how you are feeling.(在你的医生来之前,记下你的感受。)与之呼应,故选D。
【4】
根据文章“Your medical history is a list of your illnesses, treatments, what the doctors told you to do, and anything else you think your doctor should know. Also, if you are allergic(过敏)to any medicines, be sure to mention that to your doctor.”可知,你的病史是你的疾病,治疗,医生告诉你做什么,以及你认为你的医生应该知道的任何事情的清单。如果你有过敏的话,你也要提一下。因此可知看出,这是关于病史和清单的,故F项:Bring your medical history, including a list of your current medicines.(带上你的病史,包括你目前的药物清单。)符合题意,相呼应,故选F。
【5】
根据文章“Do not be afraid to ask your doctor any questions you have. To remember all the questions you have when you are not in the doctor's office, write them down and bring the list with you to your appointment.”可知,不要害怕问你的医生你有的任何问题。当你不在医生办公室时,为了记住你的所有问题,把它们写下来,并带着清单去你的预约。以及“Remember—there's no such thing as a stupid question. If you don't understand the answer to a question, ask the doctor to explain it again until you do understand.”可知,记住,没有什么愚蠢的问题。如果你不明白问题的答案,请医生再解释一遍,直到你明白为止。因此中间缺少过渡句,故A项:This will make getting answers easier.(这将使获得答案更容易。)正好可以连接两句,故选A。

When Jim Grant spotted black smoke coming out of a building on his way to work, he_________his car to call 911. Then he_________a U-turn, circling back to take another look.
Pulling up to the building, Grant saw flames(火焰)shooting out of a second-floor window. Not seeing or hearing any fire engines_________. Grant rushed to a side_________and ran up the stairs.
On the second floor, he_________every apartment door. "Get out!" Grant shouted, No one_________and he assumed that people had already_________. Reaching the end of the hallway, though, Grant_________a half-open door. He kicked it wide open, finding a_________woman in a wheelchair with a little boy and a tiny baby. "Let's__________!" he screamed. The woman looked at him in confusion and said something about changing her clothes. Grant didn't wait, clutching(抓牢)the baby to his chest and__________the boy alongside, Grant ran down the hallway. When he was__________outside, the only__________in sight was a policeman. Grant told him about the__________and they rushed into the smoky building.
Thanks to them, a family was saved from the fire. Grant and the policeman were honored for their__________.
【1】A.drove B.stopped C.reached D.abandoned
【2】A.saw B.made C.missed D.crossed
【3】A.burning B.leaving C.approaching D.waiting
【4】A.entrance B.road C.building D.window
【5】A.locked B.kicked C.counted D.repaired
【6】A.agreed B.cared C.responded D.understood
【7】A.arrived B.returned C.hidden D.escaped
【8】A.skipped B.closed C.noticed D.remembered
【9】A.frightened B.curious C.patient D.grateful
【10】A.turn back B.go up C.get out D.lie down
【11】A.following B.dragging C.examining D.passing
【12】A.safely B.secretly C.suddenly D.previously
【13】A.witness B.guide C.service D.help
【14】A.woman B.door C.car D.baby
【15】A.wisdom B.generosity C.honesty D.courage

【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】A
【5】B
【6】C
【7】D
【8】C
【9】A
【10】C
【11】B
【12】A
【13】D
【14】A
【15】D
【解析】
这是一篇记叙文,文章讲述了格兰特在上班的路上发现一栋大楼冒出黑烟并且楼上窗户喷火,他就冲上楼救了两个孩子,并且告诉警察上面还有一个女人,于是女人也获救了。
【1】
考查动词词义辨析。句意:当吉姆·格兰特在上班的路上发现一栋大楼冒出黑烟时,他停下车打911。A. drove驾驶;B. stopped停下来;C. reached到达;D. abandoned抛弃。分析可知,大楼冒黑烟是着火了,所以停下车去拨打911报警符合题意,故选B。
【2】
考查动词词义辨析。句意:然后他掉头,绕回来再看一眼。A. saw看;B. made做;C. missed错过;D. crossed交叉;横过。make a U-turn意为掉头,固定搭配。故选B。
【3】
考查动词词义辨析。句意:格兰特把车停到大楼前,看见火焰从二楼的窗户里喷出来。没有看到或听到任何消防车接近。格兰特冲到一个侧门跑上楼梯。A. burning燃烧;B. leaving离开;C. approaching接近;D. waiting等待。分析可知,火焰都已经从二楼喷出来,并且可以看出格兰特跑上楼梯去救火,可以推测是因为消防车没来,此处approaching表示接近,符合题意,故选C。
【4】
考查名词词义辨析。句意:格兰特把车停到大楼前,看见火焰从二楼的窗户里喷出来。没有看到或听到任何消防车接近。格兰特冲到一个侧门跑上楼梯。A. entrance入口;B. road路;C. building楼;D. window窗户。根据语境可知,二楼窗户喷火并且消防车没来所以格兰特冲到侧门是为了救火,符合题意,side entrance侧门。故选 A。
【5】
考查动词词义辨析。句意:在二楼,他踢了每个公寓的门。A. locked锁;B. kicked踢;C. counted计算;D. repaired修。根据上文可知,大楼着火了。格兰特冲上楼去救火,所以踢门符合题意,是为了看里面是否有人。故选B。
【6】
考查动词词义辨析。句意:没有人回应,他以为人们已经逃走了。A. agreed同意;B. cared照顾;C. responded回应;D. understood理解。分析可知,格兰特踢门问里面是否有人,再结合后面他认为人已经逃走了可以判断出是没有人回应他。故选C。
【7】
考查动词词义辨析。句意:没有人回应,他以为人们已经逃走了。A. arrived到达;B. returned返回;C. hidden藏;D. escaped逃离。分析可知,格兰特踢门但没有人回应,所以他以为人们已经逃走(escaped)符合题意,故选D。
【8】
考查动词词义辨析。句意:然而,到达走廊尽头时,格兰特注意到一扇半开的门。A. skipped跳;B. closed关闭;C. noticed注意;D. remembered记得。分析可知,上文格兰特以为人们都逃走了,并且格兰特是来救人的,所以格兰特注意到一扇半开的们符合题意,故选C。
【9】
考查形容词词义辨析。句意:他把它踢得很宽,发现一个坐在轮椅上的吓坏了的女人,她带着一个小男孩和一个小婴儿。A. frightened害怕的;B. curious好奇的;C. patient耐心的;D. grateful感谢的。分析可知,发生了火灾,所以女人是害怕的符合题意,故选A。
【10】
考查动词短语辨析。句意:“我们出去吧!”他大声喊道。A. turn back返回;B. go up上升;C. get out出去;D. lie down躺下。分析可知,格兰特找到了被困人员,所以要带他们出去符合句意,故选C。
【11】
考查动词词义辨析。句意:格兰特没有等,他把婴儿抱起来,把男孩拖到旁边,沿着走廊跑去。A. following跟随;B. dragging拖;C. examining测试;D. passing通过。分析可知,要救他们出去,所以拖着男孩跑出去符合题意,故选B。
【12】
考查副词词义辨析。句意:当他安全地到外面时,唯一看得见的帮助就是一个警察。A. safely安全地;B. secretly秘密地;C. suddenly突然地;D. previously以前地。分析可知,格兰特把被困人员救了出来,所以只有安全地到达外面符合题意,故选A。
【13】
考查名词词义辨析。句意:当他安全地在外面时,看得见的唯一能够帮忙的人就是一个警察。A. witness目击者;B. guide指南;C. service服务;D. help帮助。分析可知,警察是提供帮助的,故选D。
【14】
考查名词词义辨析。句意:格兰特告诉他那个女人(还在里面),他们冲进烟雾弥漫的大楼。A. woman女人;B. door门;C. car车;D. baby婴儿。分析可知,格兰特把婴儿和男孩救出来了,女人还没有出来,所以他告诉警察那个女人还在里面,符合题意,故选A。
【15】
考查名词词义辨析。句意:多亏了他们,一家人才从火灾中获救。格兰特和警察因他们的勇气而受到表彰。A. wisdom智慧;B. generosity慷慨;C. honesty诚实;D. courage勇气。分析可知,警察和格兰特冲进大火里救了这一家人,是非常有勇气的,所以因他们的勇气而受到表彰符合题意,故选D。

假定你是李华, 上周日你校举办了5公里越野赛跑活动。请你为校英文报写一篇报道, 内容包括:
1. 参加人员:
2. 跑步路线:从校门口到南山脚下:
3. 活动反响。
注意:
1. 写作词数应为80左右:
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
A Cross-Country Running Race
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】A Cross-Country Running Race
Last Sunday witnessed an extraordinary cross-country running race, which nearly drew the attention of every student and teacher of our school.
The students selected from every class took part in the competition. The route measured five kilometers, from our school gate to the foot of Nanshan Mountain. Every runner tried their best to finish the task, with their classmates along the way giving them necessarily help as well as encouragement. At last, all the runners managed to arrive the finish line, receiving cheers from all the directions.
The activity was highly spoken of, because not only did it provide chance for us to exercise, but also made us more cohesive.
【解析】
这是一篇应用文。本篇要求考生就上周日学校举行的5公里越野赛活动写一篇新闻报道。
体裁:应用文
时态:根据提示,时态应以一般过去时为主
结构:总分总
要求:
1. 参加人员
2. 跑步路线
3. 活动反响
第二步:列提纲(重点词组)
attend/witness/ draw one’s attention/ manage to do sth./ measure/ speak highly of/ provide sth. for sb.
第三步:连词成句
1. Last Sunday witnessed an extraordinary cross-country running race, which nearly drew the attention of every student and teacher of our school.
2. The students selected from every class took part in the competition.
3. The route measured five kilometers, from our school gate to the foot of Nanshan Mountain.
4. Every runner tried their best to finish the task, with their classmates along the way giving them necessary help as well as encouragement.
5. At last, all the runners managed to arrive the finish line, receiving cheers from all the directions.
6. The activity is highly spoken of, because not only does it provide chance for us to exercise, but also makes us more cohesive.
第四步:连句成篇(加入衔接词或从句)
表示并列的连词:and/but/or/so…
状语从句连词:because/ if/ though/ although…
定语从句连词:which/ that/ when/ where…
第五步:修改润色(加入高级词汇或短语)

阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。
The Meredith family lived in a small community. As the economy was in decline, some people in the town had lost their jobs. Many of their families were struggling to make ends meet. People were trying to help each other meet the challenges.
Mrs. Meredith was a most kind and thoughtful woman. She spent a great deal of time visiting the poor. She knew they had problems, and they needed all kinds of help. When she had time, she would bring food and medicine to them.
One morning she told her children about a family she had visited the day before. There was a man sick in bed, his wife, who took care of him and could not go out to work, and their little boy. The little boy -his name was Bernard-had interested her very much.
“I wish you could see him,” she said to her own children, John, Harry, and Clara. “He is such a help to his mother. He wants very much to earn some money, but I don't see what he can do.”
After their mother left the room, the children sat thinking about Bernard. “I wish we could help him to earn money,” said Clara. “His family is suffering so much.”
“So do I,” said Harry. “We really should do something to assist them.”
For some moments, John said nothing, but, suddenly, he sprang to his feet and cried, “I have a great idea! I have a solution that we can all help accomplish(完成).”
The other children also jumped up all attention. When John had an idea, it was sure to be a good one. “I tell you what we can do,” said John. “You know that big box of corn Uncle John sent us? Well, we can make popcorn(爆米花), and put it into paper bags, and Bernard can take it around to the houses and sell it.”
注意:
1. 续写词数应为150左右:
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
When Mrs. Meredith heard of John's idea, she thought it was a good one, too.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
With everything ready, Bernard started out on his new business.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

【答案】When Mrs. Meredith heard of John’s idea, she thought it was a good one, too. So, they went to the local supermarket together. They bought a bag of corn and some special bags for popcorn. When they got home, they made a lot of popcorn and put it in the special bags. With the popcorn, they went to Bernard’s home. They told Bernard how to sell the popcorn. Bernard and his parents were very grateful. And the Meredith family also felt very happy to help this family.
With everything ready, Bernard started out on his new business. He took the popcorn around to the houses and sold all his popcorn. He earned a lot of money. Then, he wanted to be self-dependent. Therefore, he asked Mrs. Meredith to teach him how to make popcorn. After that, not only did he sell popcorn, but he also added cream and salt to the popcorn to make it taste better. Bernard grew up to be a remarkable man. He did not forget the help of Meredith’s family, and he also did what he could to help those in need.
【解析】
本文是根据短文进行续写,使之成为一个完整的故事。
1.认真读懂所给提供的材料:善良的Meredith一家住在一个小社区里,他们想帮助一个贫困的家庭。那家的男主人生病卧床,女主人要照顾丈夫、无法外出赚钱,家中的小男孩Bernard也做不了什么事情,生活十分困难。后来,Meredith的孩子想出了一个主意--制作爆米花,让Bernard去卖爆米花。
2.根据所给材料确定文章主题:Meredith如何通过制作和卖爆米花帮助Bernard一家摆脱困境的。
3.续写部分和前面的文章衔接得上,并且与原文情节发展和人物性格相一致,故事情节的向后延续发展要合乎情理。
4.根据第一段首句When Mrs. Meredith heard of John’s idea, she thought it was a good one, too.(当Meredith太太听到John的主意时,她也认为这是个好主意)可以针对如何实现制作爆米花这个提议展开构思;根据第二段首句With everything ready, Bernard started out on his new business.(一切准备就绪后,Bernard开始了他的新生意)可以针对Bernard如何通过卖爆米花让家庭摆脱困境展开构思。
5.续写的语言要尽可能与原文的语言保持风格上的一致。文章时态以一般过去时为主。应使用自己熟悉的句型和短语进行写作,考生要注意尽可能使句子的表达形式多样化,适当的使用一些高级句式和高级词汇,以提高书面表达的档次和可读性。作文要层次清晰,要点全面,表达流畅,切合题干要求,句子结构准确,适当补充信息,使篇章结构连贯。

©2021-2022咋考网版权所有,考题永久免费